Magabiztosan hozta a szombati kötelezőt a női és a férfi U20-as válogatott is 

Mindkét korosztályos csapatunk Luxemburg ellen folytatta az Európa-bajnoki selejtezőtornát, s mindkettő 3:0-ra győzött, ami azt jelenti hogy az 5. helyért játszhatnak majd holnap, az Eb-kijutás esélye pedig továbbra is él! 

Női U20-as Eb-selejtezőtorna (Maribor), 5-8. helyért 

Magyarország-Luxemburg 3:0 (17, 20, 18)

Magyarország: Mikus 5, Fekete 2, Vértes 2, Tarr 15, Kiss L. 10, Botyánszki 8. Csere: Baksa, Bődi (liberók), Kiss N., Szakály 7, Gergácz. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

Az alsóházi keresztjátékban Luxemburg csapata ellen folytatta szereplését női válogatottunk az U20-as Európa-bajnokság első selejtezőtornáján, Mariborban. A találkozó kulcsfontosságú volt az EB-remények életben tartásához, hiszen a kiírás értelmében a torna 2-6. helyezett csapatai szerepelhetnek majd az áprilisi, második selejtezőkörben.

Kőnig Gábor több helyen is változtatott eddigi csapatán, így ezúttal Vértes Szonja, Tarr Hajnalka és Kiss Lilla is a kezdő hatosban szerepelt. Luxemburg alaposan bekezdett az első játszma elején, de amint sikerült stabilizálni játékunkat hamar ledolgoztuk hátrányunkat. Tarr és Botyánszki járt az élen a pontgyártásban, ellenfelünk pedig elveszítette a ritmust, így végül könnyedén kerültünk előnybe (25:17, 1:0).

A második játszmát sok hibával kezdte Luxemburg, míg a mieink remek hatékonysággal dolgoztak a támadások során, így magabiztosan vezettünk. Kőnig tovább forgatta csapatát, Szakány Stefánia például remekül szállt be a mérkőzésbe, szűk ötven perc elteltével pedig már két szettes előny tudatában vonulhatott pihenőre csapatunk (25:20, 2:0).

A folytatásban sem bízott semmit a véletlenre együttesünk, az első hét labdamenet mind magyar ponttal zárult. A mérkőzés végéig kitartott csapatunk lendülete, a lányok az előzetes várakozásoknak megfelelően három szettes győzelmet arattak (25:18, 3:0).

Csapatunk ezzel biztosította helyét az U20-as Európa-bajnokság második, áprilisi selejtezőkörében, de a kiemelési szám szempontjából még fontos mérkőzés vár rájuk holnap 11:30-tól Csehország ellen.

Kőnig Gábor, szövetségi edző: Nem volt egy közönségszórakoztató mérkőzés, de nyilván egy ilyen találkozó nem is lehet az, amikor a kötelezőt kell hozni. Örülök, hogy győztesen hagytuk el a pályát és annak is hogy együtt élt az egész csapat a játékkal. Volt emóció, ami holnap is nagyon fontos lesz a csehek ellen!

 

Férfi U20-as Eb-selejtezőtorna (Puchov), 5-8. helyért 

Magyarország-Luxemburg 3:0 (7, 14, 19)

Magyarország: Szalai 3, Tóth G. 3, Boldizsár 4, Varga 8, Cziczlavicz 3, Tóth K. 3. Csere: Tepszis, Béres (liberók), Kövessy 3, Bandi 1, Székely 10, Mihálovits 9, Zeitler 1, Laczó 3. Szövetségi edző: Weczera Csaba

A tegnapi győzelem után felszabadultan érkeztünk a mai mérkőzésre. Az első szett igazolta várakozásunkat, könnyed játékkal, nagy arányú különbséggel sikerült nyernünk. A találkozón az eddig kevesebbet szereplő játékosok is lehetőséghez jutottak, s a második szettben is sikerült felépíteni és megtartani a nagy pontkülönbséget. A mérkőzés tökéletes lehetőség volt arra, hogy a holnapi, csehek elleni összecsapásra is készüljünk.

Weczera Csaba szövetségi edző: Tudtuk, hogy Luxemburg csapata nem képvisel komolyabb játékerőt. Ennek ellenére kértem a csapatot, hogy maximális koncentrációval játsszunk. És tartsuk meg a tegnapi meccs lendületét, hogy tovább tudjuk vinni a holnapi sorsdöntő mérkőzésre. Ma mindenki pályára került és jól teljesített. Gratulálok a csapatnak.

Tóth Kristóf, csapatkapitány: Úgy gondolom, hogy a mai meccs arról szólt, hogy azok a játékosok, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, ma pályára kerüljenek és úgy érzem tudtak is vele élni. Fejben már a holnap sorsdöntő összecsapásra készülünk.

Vasárnap a hölgyek és a férfiak is a csehekkel mérkőznek majd az 1. Eb-selejtezőtorna 5. helyéért, 11 óra 30 perces kezdettel. Hajrá, Magyarok!